• تاریخ انتشار : 1394/09/22 - 12:31
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 6248
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه

ندای تندرستی/ ایدز در کودکان

روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران: كودكاني كه مبتلابه عفونت ايدز می‌باشند اغلب اوقات در طول دوران جنيني و يا در هنگام تولد دچار آلودگي با آن شده و در حقيقت مادر٬ خود ويروس را به كودك انتقال می‌دهد. بيشتر كودكاني كه مبتلابه عفونت ایدزمی باشند در بدو تولد طبيعي به نظر می‌آیند.

ايدز چيست
ايدز بيماريي است كه توسط يك ويروس به نام ويروس نقص ايمني انساني (اچ آي وي) منتقل می‌شود. اين ويروس به‌تدریج قدرت دفاعي بدن را كم می‌کند بطوريكه فرد در طي مهر و موم‌ها به انواع عفونت‌ها و سرطان‌ها مبتلا می‌شود.
 كودكاني كه مبتلابه عفونت ايدز می‌باشند اغلب اوقات در طول دوران جنيني و يا در هنگام تولد دچار آلودگي با آن شده و در حقيقت مادر٬ خود ويروس را به كودك انتقال می‌دهد. بيشتر كودكاني كه مبتلابه عفونت ایدزمی باشند در بدو تولد طبيعي به نظر می‌آیند.

ویروس بیماری ایدز، از راه‌های زیر قابل‌سرایت نیست
- تماس معمولی افراد در منزل یا اجتماع با بیمار
- دست دادن
- استفاده از وسایل غذاخوری مشترك: بشقاب، لیوان، قاشق و چنگال
- استفاده از استخرهای عمومی یا توالت عمومی
- بغل گرفتن و یا بوسیدن صورت
- عطسه و سرفه
- دستگیره در گوشی تلفن و میله اتوبوس
- استفاده از البسه دست‌دوم
- آب و غذا
- تماس با اشك و عرق بیمار
- استفاده از وسیله نقلیه مشترك
- نیش حشرات
 
اچ آي وي چگونه وارد بدن می‌شود
- تماس جنسي با افراد آلوده
- از طريق دريافت خون و فراورده‌های خوني، برگ خریدهای انعقادي و يا دريافت اندام و بافت پيوندي از افراد آلوده
- از طريق ابزار برنده و نافذ پوست كه آلوده به ويروس باشند.مثل:سوزن و سرنگ مشترك خصوصاً در معتادان تزريقي، خالكوبي و انجام تاتو
- مادر آلوده به ويروس به كودك خود
- شير مادر
از زماني كه فرد به اچ اي وي مبتلا می‌شود تا شروع بيماري ايدز ممكن است بيش از 10 سال طول بكشد. در اين مدت فرد سالم بوده و می‌تواند به كار و فعالیت خود ادامه دهد، ولي احتمال انتقال آلودگي از طريق او به ديگران وجود دارد. البته دوره نهفتگي در كودكان کوتاه‌تر است.
ابتلا به ويروس از ظاهر فرد مشخص نمی‌شود.
 
تشخيص بيماري
- بيماري ايدز فقط با نوع ویژه‌ای از آزمايش خون امکان‌پذیر است.

علائم بيماري
کودکاني که به بيماري ایدز مبتلا هستند معمولاً وزنشان زياد نمی‌شود و رشد قسمت‌های مختلف بدنشان به‌درستی صورت نمی‌گیرد. اين افراد گاهی براي راه رفتن با مشکل مواجه می‌شوند. بايد توجه داشت که کودکان نسبت به ديگر اقشار جامعه در برابر بيماري ايدز آسیب‌پذیرترند.
لازم به ذکر است، تورم غدد لنفاوي به‌عنوان نخستين نشانه بروز بيماري ايدز محسوب می‌شود. نشانه‌های ديگرمی‌تواند شامل موارد زير شوند:
- كاهش وزن
- حالت تهوع و اسهال طولانی‌مدت
- تب طولاني
- سرفه
- احساس ضعف
- بروز اختلال در تنفس
- سردرد
- تعریق‌های شديد در هنگام شب
- عفونت هاي قارچي و ويروسي وسيع
- اختلالات بينايي
- بروز سرطان‌های مختلف
 
درمان ايدز
 تاکنون درمان قطعي بيماري شناخته‌نشده است و در حال حاضر داروهاي ضدویروسی در دسترس می‌باشد كه ورود به فاز بيماري را به تأخیر می‌اندازد.
 
چه كنيم كه به ويروس مولد بيماري ایدز آلوده نشويم
 با توجه به مطالب عنوان‌شده، جهت پيشگيري از آلودگی و يا ابتلا به بيماري ايدز ضروري است كه موارد زير موردتوجه قرار گيرد:
- رعايت شئونات اخلاقي، مذهبي، اهميت به ازدواج پايبندي و وفاداری به خانواده
- استفاده از وسايل شخصي جهت رعايت بهداشت فردي و عدم مصرف تيغ و مسواك و خلال‌دندان ديگران كه ممكن است در قسمتي از بدن به‌وسیله آن‌ها خراش يا بريدگي ايجاد شود (قبل از استفاده هرگونه وسيله سوراخ كننده پوست بايد از استريل بودن آن اطمينان حاصل نمود)
- استفاده از سوزن و سرنگ‌های يكبار مصرف فقط جهت يكبار تزريق
- دريافت خدمات بهداشتي و درماني فقط از افراد و مراکز قانونی و ذيصلاح بهداشتي و درماني كه از اصول احتياط همه‌جانبه پيروي می‌کنند.
- عدم اعتياد به هرگونه ماده مخدر به‌عنوان يك اصل شرعي و بهداشتي خصوصاً پرهيز از مصرف مواد مخدر تزريقي زيرا مصرف نوع ماده مخدر چه تزريقي و چه خوراكي و يا استنشاقي و حتي الكل باعث كاهش هوشياري و خویشتن‌داری می‌گردد و می‌تواند انسان را در برابر رفتارهاي پرخطر بيشتري قرار دهد.
- ايجاد آگاهي درباره ايدز در نوجوانان و جوانان كه بدانند جلوگیری از ايدز به سهولت امکان‌پذیر است.
زيرا ويروس مولد بيماري ايدز می‌تواند توسط افرادي كه در ظاهر کاملاً سالم و توانمند هستند نیز منتشر شود ضمناً توجه به اين نكته ضروري است كه:
چون اين بيماري تنها از راه‌های خاص و رفتارهاي پرخطر به انسان سرايت می‌کند و تماس‌های معمولي در جامعه باعث انتقال اين بيماري نمی‌گردد لذا لزومي ندارد افراد آلوده كه می‌توانند ساليان طولاني بدون علامت به زندگي عادي خود ادامه دهندازجامعه طرد گردند.
 
منبع: بیمارستان طبی کودکان، دانشگاه علوم پزشکی تهران
تنظیم: مونا عدالت یار
 
  • گروه خبری : کودکان و نوزادان,بیماری های عفونی
  • کد خبر : 53744
کلمات کلیدی
مونا  عدالت یار
تهیه کننده:

مونا عدالت یار